Integrale Zorg en Welzijn

Team Sigra werkt vanuit het programma Integrale Zorg en Welzijn in regionale coalities met financiers en inwoners en waar nodig met kennisinstituten, bedrijfsleven, overheid en brancheorganisaties. Met hen en onze leden, pakken we organisatie-overstijgende knelpunten op, verbeteren de samenwerking en zorgen voor een sluitend vangnet voor de meest kwetsbare inwoners. Daarbij focussen we ons op doelgroepen waarbij samenwerking meer dan gemiddeld nodig is; ouderen, chronisch zieken, jeugd & gezin, mentale gezondheid en mensen met niet-zichtbare beperkingen.

image
image

Chronisch zieken

Samenwerking is essentieel om de zorg voor mensen met een chronische aandoening te verbeteren. Sigra verbindt zorg- en welzijnprofessionals, denkt mee en bevordert een gezamenlijke visie en aanpak voor chronisch zieken.

Coalitie chronisch zieken

Het realiseren van de juiste zorg, op de juiste plek en door de juiste professional is één van de ambities van de coalitie Chronisch Zieken. Hiervoor is er een structuur nodig waarin deelnemende organisaties de juiste prioriteiten stellen en de verantwoordelijkheden duidelijk zijn. Daarom heeft de coalitie Chronisch Zieken samen met het Transmuraal Platform Amsterdam (TPA) een governance- structuur gemaakt met bestuurlijk commitment. Lees hier hoe dat precies werkt. Een belangrijke mijlpaal voor de coalitie Chronisch Zieken: de subsidieaanvraag bij ZonMw om Geïntegreerde Leefstijlinterventie (GLi) beter aan te laten sluiten op het sociale domein is gehonoreerd. De GLi is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas en richt zich op een gedragsverandering om een gezonde levensstijl te bereiken en te behouden. Door deze subsidie kunnen we aan de slag met de aansluitende ondersteuning en zorg in het sociale domein. Op deze manier kunnen we een deelnemer een nog beter aanbod aanreiken waarmee doelen voor een gezonde(re) leefstijl meer in het bereik komen.

Proeftuin Therapietrouw Amsterdam van start

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn veel voorkomende aandoeningen waarbij door goed geneesmiddelengebruik verergering van de ziekte kan worden voorkomen. Cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen laten echter zien dat 10 tot 25 procent van de HVZ-patiënten minder dan tachtig procent therapietrouw is. Om de therapietrouw bij deze patiënten te bevorderen, is Sigra gestart met het project Proeftuin Therapietrouw. Hierbij gaan zorgverleners mensen met HVZ begeleiden bij het gebruik van hun medicatie. De deelnemers hebben inmiddels training gekregen. Door middel van intervisiebijeenkomsten gaan zij nu inventariseren welke belemmerende en bevorderende factoren van invloed zijn op therapietrouw. Daarnaast beschikken zij over handige tools om therapietrouw bij deze patiëntengroep te kunnen bevorderen.

Nieuw format 'Projectaanvraag Transmuraal Platform Amsterdam'

Het TPA heeft het afgelopen jaar veel transmurale projectaanvragen binnengekregen. Aanvragen komen binnen via een vast format. De stuurgroep geeft vervolgens inhoudelijk advies, beoordeelt de impact van het initiatief en kijkt naar de (project)organisatie. Indien het initiatief dusdanig impact heeft op capaciteit en/of financiën, agendeert de stuurgroep het initiatief bij het Bestuurlijk Overleg ‘Transmurale samenwerking Huisartsenalliantie en Ziekenhuizen’. Daar geven de bestuurders een eindoordeel en bepalen de vervolgstappen. Afspraken over wat wel of niet wordt gedaan, wordt met de coalitie Chronisch Zieken afgestemd.

Stroke Netwerk Groot Amsterdam

Sinds de tweede helft van 2020 coördineert Sigra het Stroke Netwerk Groot-Amsterdam. In dit netwerk werken zorgaanbieders samen om ervoor te zorgen dat cliënten die een beroerte (CVA) hebben gehad op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats krijgen. Het Stroke Netwerk Groot-Amsterdam is actief in Amsterdam, Amstelland en Zaanstreek-Waterland en verbonden aan het landelijke Kennisnetwerk CVA. Leden van het netwerk zijn: OLVG, Amsterdam UMC, BovenIJ, Zaans Medisch Centrum, Reade, Cordaan, Amstelring en Evean. Sigra zorgt ook voor verbinding met het Transmuraal Platform Amsterdam, waarin eveneens wordt gewerkt aan de verbetering van ondersteuning en zorg voor mensen die een beroerte hebben gehad. Ook inventariseert Sigra hoe de regionale samenwerking rondom stroke eenvoudiger georganiseerd kan worden.

Jeugd & gezin

Sigra ondersteunt samenwerkingsverbanden rondom jeugdhulp zodat we gezamenlijk doelen voor de verbetering van jeugdhulp kunnen vaststellen en realiseren. Samen investeren we in een lerende werkomgeving en een gezonde arbeidsmarkt voor jeugdprofessionals. Alleen samen kunnen we de zorg en ondersteuning voor kinderen, jongeren en hun gezinnen zo goed mogelijk organiseren.

Samen gaan we voor een sterk en toegankelijk jongerenwerk

In juni 2021 is Sigra gestart met het ondersteunen van het jongerenwerknetwerk Samen voor Jongeren in Amsterdam. In dit netwerk zijn zes organisaties vertegenwoordigd. Het netwerk doet dit in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam. Thema’s die aan bod komen zijn: jeugd en veiligheid, online weerbaarheid, meidenwerk en jongerenwerk in school. Sigra ontwikkelt samen met het netwerk een monitor om zicht te houden op deze thema's en bij te sturen waar nodig.

image

Mentale gezondheid

Samen verbeteren we de integrale samenwerking rond volwassenen met psychische of psychiatrische problemen.

Overgang van een GGZ instelling naar een verpleeghuis verbeterd door Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg Amsterdam

Per 1 januari 2021 geldt de Wet zorg en dwang (Wzd). Deze nieuwe wet brengt met zich mee dat ouderen soms binnen 24 uur een plek nodig hebben in een verpleeghuis. Dat kan nu via het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg Amsterdam. Het Aanmeldportaal maakt het mogelijk om via één centraal telefoonnummer snel een goede tijdelijke plek te regelen. De medewerker van het Aanmeldportaal kan direct zien of er een bed beschikbaar is en regelt samen met de verwijzer de opname. De Wzd bracht ook een verschuiving in verantwoordelijkheden tussen psychiaters en specialisten met zich mee. Voor het aanvragen van een rechterlijke machtiging binnen de Wzd voor ouderen moet voortaan een onafhankelijke specialist ouderengeneeskunde een medische verklaring opstellen. Het benaderen van een specialist ouderengeneeskunde kan ook via het Aanmeldportaal.

image

Bekijk de sketch van Margôt Roster ter gelegenheid van de landelijke kick-off van Breinlijn. Margôt, bekend van Toren C, liep zelf hersenletsel op. Volg Breinlijn via Linkedin, Facebook, Twitter of Instagram.

Mensen met niet-zichtbare beperkingen

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, met een (licht-)verstandelijke beperking of autisme is het lastig om de juiste weg te vinden naar zorg en hulp. Sigra ondersteunt en coördineert regionale expertisenetwerken die zich gezamenlijk inspannen voor een samenhangend zorgaanbod voor deze doelgroep. Zo kunnen we regionaal zorg met elkaar afstemmen, casuïstiek bespreken en kennis en expertise uitwisselen.

Breinlijn live voor heel Nederland

Breinlijn, dé gratis landelijke hulpdienst voor vragen over hersenletsel, heeft sinds december 2020 een landelijke dekking! Hiermee is passende zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel gemakkelijker te vinden en toegankelijker. Sigra zit in het landelijke projectteam en verzorgt het beheer. Ook coördineerde Sigra de regionale implementatie in de hersenletselregio Amsterdam, Amstelland, Zaanstreek-Waterland. Door deze innovatie worden er 3,5 keer meer vragen gesteld in de regio Amsterdam. Vooral mensen met hersenletsel weten de hulpdienst te vinden (65%), maar ook naasten (14%) en professionals (14%) stellen vragen. Mensen met (mogelijk) hersenletsel en hun naasten stellen vooral vragen over diagnostiek en behandelmogelijkheden. Professionals stellen vragen over bijvoorbeeld passende ambulante begeleiding of geschikte woonplekken voor hun cliënt in de buurt.

image

Nieuwe zorgkaart met aanbod voor mensen met hersenschudding

Jaarlijks belanden er 85.000 mensen op de spoedeisende hulp met klachten die passen bij licht-traumatisch hersenletsel (hersenschudding). Voor zorg- en hulpverleners is niet altijd duidelijk waar getroffenen met hun klachten terecht kunnen. Het Expertisenetwerk Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) ontwikkelde daarom de Zorgkaart licht-traumatisch hersenletsel, die een helder overzicht biedt van het regionale aanbod. De zorgkaart is ingedeeld naar de klachten die een patiënt ervaart en vermeldt de mogelijkheden voor behandeling, financiering en contact- en adresgegevens van behandelaren. Sigra coördineert het Expertisenetwerk NAH.

Nieuwe website Hersenletsel Alliantie

De Hersenletsel Alliantie is een landelijk samenwerkingsverband, dat bijdraagt aan verbetering van de zorg en ondersteuning voor mensen met hersenletsel. Met de nieuwe website wil de Alliantie de zichtbaarheid vergroten, meer verbindingen creëren en samenwerking op landelijk niveau stimuleren. Sigra ondersteunt de Hersenletsel Alliantie op diverse vlakken, zo ook bij de ontwikkeling van de website.

Succesvolle bijeenkomsten expertisenetwerken

  • ‘Arbeidsparticipatie’
  • ‘Beter samenwerken: client, ouders (en naasten) en hulpverlener’
  • ‘Wonen met een verstandelijke beperking en ernstige psychiatrische problematiek'
  • ‘Verstandelijke beperking én psychiatrische problematiek. Eng? Uitdagend? Ingewikkeld?’ Sigra coördineert de expertisenetwerken NAH, Autisme, (L)VB Jeugd en LVB18+.

Ouderen

Ouderen blijven steeds langer thuiswonen. Samenwerking tussen de diverse zorg- en welzijnsprofessionals, mantelzorgers en andere betrokkenen is essentieel om ouderen thuis passende zorg en ondersteuning te kunnen bieden.

In 2020 en 2021 heeft de coalitie ouderen van Amsterdam Vitaal & Gezond mooie resultaten bereikt:

  • De coalitie ouderen is gevormd in 2020.
  • In de intentieverklaring wonen, is de ambitie verwoord om 2.000 geclusterde woonvormen voor senioren te bouwen. De eerste is gerealiseerd voor Iraanse ouderen in Amsterdam Noord.
  • Er is één nachtzorg team gevormd dat rondrijdt in de stad.
  • Er is een ontwerp klaar voor een acuut team. Dit team maakt het mogelijk dat ouderen specialistische zorg thuis kunnen inzetten zodat het niet nodig is om naar de eerste hulp te gaan.
  • Op verschillende manieren werken we aan preventie van acute zorg: o Er zijn alternatieve beweegprogramma’s opgezet, zoals bijvoorbeeld ‘balkongymnastiek’ om vallen te voorkomen. o De coalitie heeft de afspraak gemaakt om één digitaal platform in te richten voor zorgaanbieders en ouderen. o We werken aan een valpreventie netwerk in elke wijk. Dit is een brede samenwerking met welzijnsorganisaties en apothekers.

Soepeler transfer voor ouderen tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Dit jaar maakte we een professionaliseringsslag in de afstemming tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen:

  • De wijkverpleging is aangesloten.
  • De regio is verruimd door aansluiting van Amstelveen.
  • Met behulp van de dienst Self Service BI kunnen zorgorganisaties zelf de totale zorgoverdracht analyseren en bijsturen waar nodig is.