Arbeidsmarkt & Onderwijs

De arbeidsmarkt zorg en welzijn is volop in beweging. Er is sprake van personeelstekorten. Arbeidsmarkt & Onderwijs richt zich op het in balans brengen en houden van de regionale arbeidsmarkt. Dit doen we door ons zowel te richten op de beschikbaarheid van bekwaam personeel, als op het anders organiseren en toepassen van innovaties.

image
image

Sigra werkt bij al deze activiteiten nauw samen met landelijke samenwerkingspartners, zoals RegioPlus en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en met regionale samenwerkingspartners, zoals gemeenten, zorgverzekeraars, UWV, Werkgeversservicepunten, onderwijsinstellingen en Transferpunt Zorg en Welzijn.

Kiezen voor zorg en welzijn

Wij willen dat de sector zorg en welzijn zo vroeg mogelijk op de kaart staat bij jongeren, herintreders en zij-instromers. Door een realistisch en positief beeld van de sector te geven, willen wij bevorderen dat potentiële kandidaten de stap zetten naar een baan of opleidingsplek. We organiseren hiervoor het hele jaar voorlichtings- en wervingsactiviteiten. Ook ondersteunen we belangstellenden bij de oriëntatie en keuze voor een opleiding, beroep, werk/leer- of zij-instroom-traject.

Een aantal hoogtepunten:

  • In de landelijke Ontdekdezorg week in maart vinden er vele activiteiten plaats om potentiële zij-instromers, herintreders en carrièreswitchers te interesseren voor een baan in zorg en welzijn. In 2021 organiseerden we vanwege het coronavirus twintig online activiteiten, waarbij deelnemers kennismaakten met leren en werken in zorg en welzijn.
  • Sigra organiseerde drie regionale voorlichtingsbijeenkomsten in samenwerking met leden en de regionale partners in de regio’s Zaanstreek-Waterland, Noord-Holland Noord en Groot Amsterdam. Onze campagne trok ruim 200 digitale bezoekers.
  • Dankzij het doorontwikkelde Transferpunt Zorg en Welzijn kunnen zij-instromers nu via een traject instromen bij werkgevers. Er waren introductiebijeenkomsten voor Sigra-leden en negen organisaties doen mee. In samenwerking met het Regionaal Contactpunt van Sigra werden ruim 750 geïnteresseerden bereikt. Er bevinden zich al zeventig mensen in een transfertraject.
  • De recruiters van ruim 40 organisaties kwamen meermaals bijeen om kennis, knelpunten en goede voorbeelden te delen. De jaarlijkse masterclass ging dit keer over doelgroepgericht werven.
image

Werken en behoud

Het fit, vitaal, mobiel en kundig houden van werkenden in de sector zorg en welzijn, nu en in de toekomst. Dát is de ambitie van Werken en behoud.

Onnodig verloop voorkomen

Wij bieden onze leden inspiratie en handvatten om aan de slag te gaan met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. In dit kader begeleidt Sigra ook het ESF-project Vitale medewerkers, Vitale organisaties, waarin vijf organisaties een duurzaam inzetbaarheidsbeleid opzetten en uitvoeren. Gedurende het jaar organiseerden we webinars over diverse thema’s, zoals over vitaliteit van welzijnsprofessionals tijdens corona, het opstellen van een businesscase voor duurzame inzetbaarheid, waarderend leiderschap en waarderend coachen op de werkvloer, en duurzame inzetbaarheid. Om met elkaar tot interventies te komen die onnodig verloop voorkomen, doen we daarnaast periodiek onderzoek. Zo vergaren we data over de reden van vertrek binnen zorg en welzijn met het uitstroomonderzoek. In het kader van behoud voor de sector zet Sigra zich in voor Sterk in je Werk: een aanbod waarmee zorg- en welzijnsprofessionals zich kunnen heroriënteren op hun functie en of loopbaan.

Servicecentrum publieke professionals

Bij het opzetten van het Servicecentrum publieke professionals van de gemeente Amsterdam had Sigra een verbindende rol. Zorg- en welzijnsprofessionals kunnen hier terecht met vragen over bijvoorbeeld de voorrangsregeling woningen en gratis noodparkeervergunningen voor zorgpersoneel in Amsterdam. Deze parkeervergunningen zijn tot en met 31 augustus 2021 geldig en zijn bedoeld voor medewerkers die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Sigra zorgt er natuurlijk ook voor dat deze diensten vanuit de gemeente aansluiten bij de wensen en behoeften van Sigra-leden.

Gezamenlijk ZZP initiatief ziekenhuizen

Tijden en arbeidsrelaties veranderen. Waar vroeger bijna iedereen een vast dienstverband had, kiest in de huidige tijd een deel van de professionals ervoor om als zzp’er aan de slag te gaan. Veelal vanuit de behoefte aan eigen regie en meer flexibiliteit. De elf ziekenhuizen in Noord-Holland onderzoeken hoe gezamenlijk vorm kan worden gegeven aan een meer flexibele arbeidsmarkt, waarbij de kosten beheersbaar blijven. Deze samenwerking streeft ernaar om te anticiperen op capaciteits- en inzetbaarheidsvraagstukken in relatie tot de arbeidsmarkt en een veranderende zorgvraag.

image

Dit jaar organiseerden we de conferentie Diversiteit & Inclusie. We nodigden ambassadeurs LHBTI en culturele diversiteit uit om kennis met ons te delen, de Sigra diversiteitsaward was voor de vijfde keer uitgereikt en twee gastsprekers van Het Rijksmuseum en de politie vertelden hoe zij werken aan diversiteit en inclusie. In deze terugblik lees je daar meer over.

Diversiteit & inclusie

Ook in de zorg en hulpverlening willen we dat mensen oog hebben voor elkaar. We streven ernaar dat de zorg toegankelijk is voor iedereen en naar een divers personeelsbeleid, wat betreft leeftijd, herkomst, seksuele voorkeur, geslacht of geloofsovertuigingen. Het netwerk Diversiteit biedt leden in alle regio's een platform om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie en om samenwerking te versterken. Achttien Sigra-leden zijn aangesloten en komen regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen. Stedelijke samenwerking is versterkt door actieve deelname en bijdrage aan het platform ’Amsterdam Divers & Inclusief’. Daarnaast is in 2021 met het Netwerk in Amsterdam de ‘Sigra Diversiteit & Inclusie Benchmark’ ontwikkeld. Dit rapport beschrijft en vergelijkt de programma’s diversiteit & inclusie van de organisaties om intern beleid te kunnen bevorderen.

image

Netwerk Opleiden NHN

Er is een klein comité gevormd dat gezamenlijk richting geeft aan het op te zetten Netwerk Opleiden in de regio Noord-Holland Noord. Uitkomsten worden teruggekoppeld aan het ZW-plus bestuur.

Leren en opleiden

Voldoende en goed toegeruste medewerkers is het uitgangspunt van deze programmalijn. Behaalde successen:

Uitwisselingsstages

In het eerste kwartaal van 2021 begonnen twee werkgroepen (regio Zaanstreek-Waterland en Amsterdam) met de voorbereidingen voor een uitwisseling in het najaar van 2021. Ondanks de toen nog onzekere COVID-19 situatie waren beide regio’s gedreven om dit te realiseren. Er is ondertussen veel werk verzet en zeker is nu ook zekerheid dat beide regio’s in het najaar van 2021 een uitwisseling zullen doen. In totaal gaan 16 leerling-verpleegkundigen op externe stage. Deelnemende partijen: BovenIJ Ziekenhuis, Brentano, HVO-Querido, Mennistenerf/Pennemes, Reade, SWZP en Zorgcirkel.

Werken is Leren, Leren is Werken

Twaalf VVT-opleiders vanuit de gehele Sigra-regio hebben de post-hbo opleiding Leren en Ontwikkelen in de Zorg succesvol afgerond en hun diploma ontvangen.

Wijkleercentrum

Na het succes van Koggenland en Medemblik is met procesbegeleiding van Sigra en ZWplus ook de gemeente Hoorn de samenwerking aangegaan met het ROC Horizoncollege en twee zorgorganisaties ten behoeve van een Wijkleercentrum. Het gebouw dat hiervoor ter beschikking is gesteld, is verbouwd en opende op 4 juni zijn deuren.

ZONN

Hoe dichten we 'de gap’ voor opleiden voor de komende jaren? Op 19 maart vond een succesvolle afstemmingsbijeenkomst plaats met bestuurders, opleidingsverantwoordelijken, en HR-verantwoordelijken, naar aanleiding van de raming 2020 van het Capaciteitsorgaan. Tijdens de vervolgbijeenkomst op vrijdag 5 november presenteren de deelnemers wat zij in 2021 'meer en anders’ hebben opgeleid.

SPInOV

Er wordt binnen de afzonderlijke organisaties op innovatie wijze gezocht naar hoe ‘meer en anders’ op te leiden. Denk aan: stageplaatsen meer in collectieven, begeleiding beter gespreid over alle professionals (in plaats van over alleen praktijkbegeleiders), de ontwikkeling van scenarioleren en skillslabs/stagevervangende oplossingen.

image

Arbeidsmarktinformatie

Actuele informatie over de regionale arbeidsmarkt is van groot belang voor een goede balans in zorg en welzijn. Sigra biedt arbeidsmarktinformatie over de Sigra-regio’s en over de regio’s van samen Voor Betere Zorg (VBZ): Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Vacaturepeiling

De vacaturepeiling geeft snel een actueel beeld van de vraag naar personeel. De peiling werkt als een thermometer van de arbeidsmarkt: zien wij een daling of stijging van het aantal vacatures? Zijn er bepaalde functies waar ineens meer vraag naar is, of vacatures die juist minder goed vervuld worden? Dit zijn de meest recente vacaturepeilingen:

Uitstroomonderzoek ZZP-ers

Naast de vacaturepeiling doen we ook een uitstroomonderzoek. Ons meest recente onderzoek gaat over uitgestroomde werknemers die aangeven te gaan werken als zelfstandige of als freelancer in de sector zorg en welzijn. Waarom kiezen zij voor het ZZP-schap? Lees dat hier.

SAPPO

Het Strategisch Arbeidsmarkt Platform Planning Opleidingsplaatsen (SAPPO) is een digitaal matchingsplatform van opleidingsplaatsen. De implementatiefase is ingegaan en SAPPO is sinds maart 2021 live! De interesse in en buiten de Amsterdam-regio groeit.

Uitgevoerd onderzoek geboortezorg

We deden een personele uitvraag geboortezorg. Er is gekeken naar goede voorbeelden van functiedifferentiatie in de geboortezorg. Ook zijn de knelpunten in de bezetting in de Amsterdamse ziekenhuizen in kaart gebracht.