Digitale zorg

Vanuit dit programma stimuleren we het gebruik van technologie ter ondersteuning en verbetering van zorg & welzijn in Amsterdam en omgeving. Een belangrijk speerpunt is de realisatie van een regionale en landelijke digitale infrastructuur voor gegevensuitwisseling. Onze diensten & projecten zijn gericht op goede en veilige digitale overdracht van patiëntgegevens tussen zorg- & welzijnsprofessionals onderling en met patiënten & cliënten.

image

ICT diensten

Met de ICT-diensten van Sigra kunnen zorg- en welzijnsprofessionals patiëntgegevens digitaal, efficiënter en veilig uitwisselen.

Elektronische Toedienregistratie (eTRS)

De introductie van dit samenwerkingsplatform voor thuiszorg en apotheken betekende een grote sprong voorwaarts voor de medicatieveiligheid in onze regio. Inmiddels is eTRS dagelijks in gebruik bij nagenoeg alle apotheken en circa twintig thuiszorgorganisaties. Papieren toedienlijsten en de daarmee gepaard gaande administratieve lasten behoren daarmee tot het verleden. Thuiszorgmedewerkers en apotheken kunnen nu beter afstemmen over de zorg aan cliënten. En doordat de gegevens nu digitaal beschikbaar zijn over het toedienen van de medicatie in de thuissituatie is het ook mogelijk om te sturen op medicatieveiligheid.

image

Bekijk de video over eOverdracht in het ziekenhuis BovenIJ en Zonnehuisgroep Amstelland

image

Projecten gegevensuitwisseling

Elektronische uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie over patiënten is voor zorgorganisaties van groot belang. Zowel tussen zorgverleners van verschillende organisaties, als met de patiënt of cliënt. Veiligheid staat hierbij voorop. Sigra verbindt zorg- en welzijnsorganisaties zodat we investeren in dezelfde ICT- standaarden. Samen kiezen we voor digitale oplossingen die de overdracht van patiëntgegevens veilig, efficiënt en gebruiksvriendelijk maken. Zodat we snel kunnen communiceren en patiënten inzicht kunnen bieden in hun eigen dossier.

Proeftuin eOverdracht

Vanaf 2019 onderzochten Amsterdam UMC, BovenIJ Ziekenhuis, Cordaan, Evean, OLVG en Zonnehuisgroep Amstelland hoe gegevensuitwisseling tussen verpleegkundigen en verzorgenden werkt binnen de proeftuin eOverdracht. Sigra ondersteunt het samenwerkingsverband met projectleiding en technische coördinatie. Met eOverdracht kan de verpleegkundige overdracht tussen ziekenhuizen en zorginstellingen beter en sneller verlopen. Afgelopen zomer dienden wij opnieuw een subsidieaanvraag in. Met de toezegging van deze subsidie zetten wij de eOverdracht voort!

Landelijke uitwisseling van beelden en verslagen

In nog geen jaar tijd is een 100% landelijke dekking bereikt voor het digitaal versturen van radiologiebeelden en verslagen tussen ziekenhuizen. Dit succes in digitale gegevensuitwisseling werd, mede door het aanzwengelende effect van corona, in korte tijd bereikt met DVDexit, onderdeel van het programma Twiin. Sigra coördineerde de implementatie voor de bij Sigra aangesloten ziekenhuizen.

Regionale uitwisseling van beelden en verslagen

Dankzij het regionale project Geen cd/dvd kan de zorgprofessional medische beelden en documenten elektronisch opvragen bij andere aangesloten zorgaanbieders in de regio. Basis voor de uitwisseling is: een regionaal afsprakenstelsel met een samenwerkingsconvenant, uniforme toestemming van de patiënt en een regionale architectuur, zodat privacy en informatiebeveiliging zijn geborgd. Alle ziekenhuizen in de regio doen mee en de eerste zijn al live. De komende jaren werken we aan uitbreiding en opschaling in de regio én aan landelijke dekking via het Twinn Knoop●.

Proeftuin medicatieoverdracht

In samenwerking met Nictiz, VZVZ, diverse leveranciers en diverse zorgaanbieders voerde Sigra de proeftuin medicatieoverdracht uit. Binnen deze proeftuin werd ervaring opgedaan met het elektronisch uitwisselen van de medicatieafspraak en het verzoek tot verstrekking. Eind 2022 volgt de aanvraag voor een nieuwe kickstart.

Twiin

Twiin is een landelijk programma van RSO Nederland en Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland. De doelstelling van Twiin: De juiste informatie, op de juiste plek, op de juiste plek, op het juiste moment. Voor zorgverlener en patiënt. Twiin zorgt voor een landelijk dekkende infrastructuur door het ontwikkelen van een Twiin Afsprakenstelsel en een Twiin Vertrouwensmodel. Twiin werkt samen met andere landelijke programma’s en bestaande infrastructuren, zoals diverse VIPP programma’s, LSP, XDS, Mitz, MedMij en Nuts. In verscheidene deelprojecten worden zorgtoepassingen uitgewerkt en beproefd in de praktijk, zoals Beeldbeschikbaarheid, Knoop●, BgZ en eOverdracht.

Twiin Knoop●

Door alle regionale XDS implementaties aan elkaar te koppelen op basis van het Twiin Afsprakenstelsel, ontstaat een landelijke infrastructuur voor het uitwisselen van medische beelden en documenten. Sigra neemt in dit landelijke project het initiatief en stelt de regionale XDS implementaties hiervoor landelijk beschikbaar. Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis zitten in onze regio in de eerste tranche, de andere ziekenhuis volgen later.

VIPP Babyconnect

Dit subsidieproject van VWS draait om het stimuleren van gegevensuitwisseling in de geboortezorg. In de regio zijn zeven verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) met circa tachtig zorgaanbieders georganiseerd in een gezamenlijk project van Elaa en Sigra. Sigra zorgt voor de architectuur om gegevens te delen tussen verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en medewerkers van de jeugdgezondheidszorg. De subsidie die eind 2020 werd aangevraagd is goedgekeurd. Dit project loopt tot half 2023.

Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid

Organisaties in zorg en welzijn werken veelal met bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens dienen goed beschermd te worden. Vanuit het Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid helpen we leden om de privacy en informatieveiligheid in de organisatie goed te organiseren.

Het Sigra Regionaal Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid bestaat een jaar

Vanuit dit centrum organiseren en ondersteunen we verschillende activiteiten rondom dit thema. Sinds corona organiseren we online-themasessies, waarbij deelnemers in break-out-sessies onderling casuïstiek uitwisselen of dieper ingaan op een onderwerp. In het afgelopen jaar ging het over:

  • Dilemma’s rond Privacy & Informatieveiligheid ten tijde van Corona.
  • (Big)Data & uitwisseling in de Sigra-regio; hoe zit het met onze P&I?
  • Zorg op afstand.
  • Cyberveilig handelen; hoe zet je menselijke, technische en organisatorische mogelijkheden in om gedrag te veranderen?
  • We delen kennis en stimuleren de bewustwording op het gebied van privacy door middel van de jaarlijkse campagne. De kracht zit immers in de herhaling.
  • Voor het eerst voerde Sigra dit jaar een nulmeting uit onder haar leden rondom security-awareness.
  • We bieden diverse opleidingsmodules aan. De Sigra-opleiding tot Functionaris Gegevensbescherming (FG) werd voor de zesde keer aangeboden. En er vond een verdiepende bestuurlijke masterclass plaats in samenwerking met ICTRecht.
  • Op de besloten online-community delen deelnemers hun vragen, kennis en ervaring met collega’s en vakgenoten.
  • Naast de detachering van de deeltijd Functionaris Gegevensbescherming (FG) bieden we nu ook een Chief Information Security Officer (CISO) detachering in deeltijd aan. Rondom deze detacheringen is de samenwerking met ICTRecht afgelopen jaar versterkt. Indien nodig zetten zij hiervoor extra privacy-adviseurs in.
image

Het vierjarige door het NWO gefinancierde project Dolce Vita loopt na het eerste jaar al zo goed dat het van het Ministerie van VWS een koploperscertificaat ontving. De projectleiders prof. dr. Sandjai Bhulai en prof. dr. Rob van der Mei zijn voorgedragen voor de Huibregtsenprijs.

image

Innovatielab

Bij het Sigra Innovatielab werken we aan oplossingen voor complexe uitdagingen die vragen om een radicalere zienswijze. Vraagstukken die organisaties en domeinen overstijgen en die we dus alleen samen kunnen aangaan.

Dolce Vita: een succesvolle wachtlijstaanpak

Dolce Vita staat voor ‘Data-driven Optimization for a Vital Elderly Care Systeem’. Doel van dit project is het oplossen van de inefficiënties in het huidige systeem van acute ouderenzorg. Sinds medio 2020 werkt Sigra daarom aan een vernieuwend datamodel. Dat doen we samen met Amsterdam UMC -locatie AMC, CWI, VU en Ahti. Dit datamodel maakt het voor de gehele zorgsector mogelijk om in het systeem van acute ouderenzorg gemeenschappelijke voorspellingen te doen over de gevolgen van kortetermijnbeslissingen (zoals capaciteitsplanning en voorkeuren van patiënten) en van beleidsveranderingen op de lange termijn (zoals investeringen en innovaties). In 2021 werd duidelijk dat dit leidt tot een flinke reductie van de wachttijd tot plaatsing: de gemiddelde wachttijd halveert, in sommige gevallen kon deze zelfs van 211 dagen tot 33 dagen worden teruggebracht. Dit resultaat is dermate bemoedigend dat nu ook verkenningen plaatsvinden om dit datamodel toe te passen in andere zorgdomeinen, zoals in de jeugdzorg.