Welzijn & Zorg

Team Sigra werkt vanuit het programma Welzijn & Zorg in regionale coalities met inwoners en financiers en waar nodig met kennisinstituten, bedrijfsleven, overheid en brancheorganisaties. We gaan uit van de bewoners, cliënten, patiënten en onze professionals. Wat zijn de knelpunten die zij ervaren? In alles wat we doen zijn drie lenzen leidend voor de keuzes die we maken: preventie, eigen regie en menselijke maat(schappij). We focussen hierbij op doelgroepen waarbij samenwerking meer dan gemiddeld nodig is; ouderen, chronisch zieken, jeugd & gezin, mentale gezondheid en mensen met niet-zichtbare beperkingen. Afgelopen jaar zijn we in alle regio’s voor verschillende doelgroepen actief geweest.

Regio

Noord-Holland Noord

Het netwerk Dementie Noord-Holland Noord zet zich actief in voor mensen met dementie en hun naasten. De ambitie van het netwerk is om de feitelijke zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten, nu en de komende jaren te verbeteren. Het oordeel van cliënten en hun naasten is daarbij leidend.

Het netwerk Dementie heeft mooie resultaten bereikt:

  • De brainstormgroep ziekenhuizen is aan de slag gegaan met het verbeteren van de ketenzorg voor kwetsbare ouderen met dementie tussen eerste en tweede lijn.
  • De brainstorm groep "informele zorg" heeft een plan opgesteld voor het opstarten van een interventiekliniek.
  • Route om te komen tot gedragen meerjarenstrategie rondom de eerder beschreven cliëntreis van Alzheimer NL en Zorgstandaard Dementie is ingezet.
  • Met de toetreding van nieuwe leden in het netwerk is het netwerk verbreed.

Regio

Zaanstreek-Waterland

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Zaanstreek-Waterland richten we ons op de thema's van de programma's Welzijn & Zorg en Arbeidsmarkt & Onderwijs.

Zorgorganisaties voor ouderen gaan samen voor G'oud

In Zaanstreek-Waterland, één van de Sigra regio’s, zijn veel organisaties met en voor ouderen actief. Deze hebben allemaal te maken met uitdagingen én kansen, bijvoorbeeld personeelstekort en digitalisering. Om die ontwikkelingen goed aan te pakken is er een regionale samenwerking gestart: G'oud in Zaanstreek-Waterland.

Eén en dezelfde strategie voor G'oud

Een regionale samenwerking vormen is bijzonder, maar met ruim achttien organisaties één en dezelfde strategie maken is redelijk uniek. Middels een reeks impactsessies, begeleid door Sigra, is er een gezamenlijke strategie ontwikkeld voor het programma G'oud. Dit doen wij samen met alle betrokken partijen. Denk bijvoorbeeld aan de zorginstanties, gemeenten en de burger. De drie zogeheten thematafels zijn in de eerste helft van 2022 bezig geweest met het concretiseren van de strategie. De thematafels zijn: ‘gezond blijven en zelfstandig wonen’, ‘goed herstel en het voorkomen van acute zorg’ en ‘leven met langdurige zorg.’

Thematafel ‘leven met langdurige zorg’ aan de slag

Eind mei zijn via de tafel ‘leven met langdurige zorg’ twaalf projecten voor 2022 goedgekeurd. Wij gaan daar de komende zes maanden mee aan de slag. De projecten gaan onder meer over wonen, Wet zorg en dwang, sociale inbedding in de wijk en arbeidsmarkt. Lees meer.

Regio

Amstelland Meerlanden

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Amstelland Meerlanden richten we ons op de thema's van de programma's Welzijn & Zorg, Arbeidsmarkt & Onderwijs en Digitale Zorg. Samen gaan we voor vitale en gezonde inwoners en professionals.

In de regio Amstelland-Meerlanden is in het voorjaar met alle leden verkend hoe zij de regiobestuurstafel in deze regio willen vormen. Uit de verkenning komt naar voren dat er behoefte is aan een bestuurlijke tafel over de domeinen heen van waaruit gezamenlijk overzicht creëert kan worden en keuzes gemaakt. Na de zomer volgt een concreet voorstel. De overlegstructuur voor de sub-acute zorg is herzien. Het transferoverleg is op vraag anders vormgeven en bestaat voortaan uit een strategisch en operationeel overleg. Ook is er een werkwijze voor data-gedreven strategisch sturen ten behoeve van transferzorg is ontwikkeld. Evaluatie van de nieuwe werkwijze volgt in het najaar. Sigra heeft voor de de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg partners in Amstelland en Meerlanden het proces begeleid om tot de Regiovisie Ouderenzorg te komen. Op basis van deze visie wordt het gesprek gevoerd met de andere partners in de regio met de intentie om te komen tot een gezamenlijke visie voor ouderen in Amstelland en Meerlanden.

Regio

Amsterdam & Diemen

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Amsterdam en Diemen richten we ons op de thema's van de programma's Welzijn & Zorg, Arbeidsmarkt & Onderwijs en Digitale Zorg. Samen gaan we voor vitale en gezonde inwoners en professionals.

Amsterdam Vitaal & Gezond veranderstrategie

Het afgelopen jaar heeft Amsterdam Vitaal & Gezond gewerkt aan een gezamenlijke veranderstrategie. Hierin staat dat we ons gezamenlijk verantwoordelijk voelen om wonen, ondersteuning en zorg voor alle Amsterdammers te veranderen, zodat het passend is, thuis of in de buurt. We zetten radicaal in op preventie en op een toekomstbestendig en betaalbaar aanbod. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn toegewijde, goed toegeruste en tevreden zorg- en welzijnsprofessionals. Eén van de randvoorwaarden van het realiseren van de verandering is door dit samen met de burgers en professionals te doen. Het programma en de coalities zijn nu bezig om de strategie concreet te maken.

Nieuwe website Amsterdam Vitaal & Gezond

Amsterdam Vitaal & Gezond heeft een nieuwe website. Je vindt er informatie over de doelen van de acht coalities. De gezamenlijke ambitie: in 2040 hebben alle Amsterdammers gelijke kansen op een goede gezondheid. En kwetsbare groepen hebben er 10 gezonde levensjaren bij.

Week van de Gezonde & Kansrijke Start

Tijdens de Week van de Gezonde & Kansrijke Start in oktober zijn er twee succesvolle bijeenkomsten georganiseerd:

  • Vanuit de Commissie Kindzorg werd de webinar “De effecten van psychische klachten bij (aanstaande) ouders op de ontwikkeling van het jonge kind: hoe kan jouw attitude als professional bijdragen aan preventie, vroegsignalering en een goede samenwerking in de keten” georganiseerd.
  • Vanuit het Expertisenetwerk Jeugd (L)VB werd de webinar “Bouwen aan vertrouwen: ondersteunen van mensen met een licht verstandelijke beperking bij hun kinderwens en ouderschap” georganiseerd.

Jeugd & Gezin

Jeugdhulp en volwassenen GGZ samen voor kwetsbare gezinnen

Voor de kwetsbare gezinnen – waarbij ouders geen uitweg meer weten en het veel vraagt hun situatie te verbeteren – is inzet vanuit jeugdhulp en volwassenen GGZ essentieel. Hiervoor is een werkwijze ontwikkeld waarbij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen ingezet worden bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. De gemeente Amsterdam en Zilveren Kruis financieren dit gezamenlijk. Dit is een unieke stap. Samen continueren we de inzet van Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen en ontwikkelen we de werkwijze door zodat alle nieuwe gezinnen binnen jeugdbescherming deze ondersteuning krijgen.

Stedelijke samenwerking Samen voor jongeren Amsterdam en Sociale basis

Wij zijn in 2021 gestart met deze samenwerking. Het doel is om de samenwerking van deze partijen onderling, met gemeente en zorgaanbieders te versterken. Binnen deze samenwerking gaan wij samen met de partijen de netwerken steviger neerzetten, verder ontwikkelen en bijdragen aan de stedelijke opgave van Amsterdam Vitaal & Gezond. Sigra coördineert de stedelijke samenwerking. Lees hier meer over de samenwerking.

Mentale gezondheid

Begin 2022 was de derde conferentie van de reeks ‘Mentale gezondheid en GGZ in Amsterdam Visie en actie’. Uitkomst van de conferentie is dat huisartsen, sociale basis, specialistische (O)GGZ-organisaties, vrijwilligersorganisaties, buurtteams, gemeente, Zilveren Kruis, zelforganisaties, ervaringsdeskundigen en Amsterdammers gezamenlijk willen werken een geestelijke gezondheidszorg die toegankelijk is voor alle Amsterdammers in alle wijken in Amsterdam. Om dit te realiseren gaat de Coalitie Mentale gezondheid zich vanaf medio 2022, nu ook ondersteund door Sigra, expliciet inzetten drie doelstellingen:

Drie doelstellingen Coalitie Mentale gezondheid in Amsterdam

  1. Mentale Gezondheid en Veerkracht. Versterken van mentale gezondheid, en veerkracht, en inzet op diversiteit en preventie in alle buurten en wijken.
  2. Verbonden brede basis in de wijk/ stedelijk Het versterken van een brede en verbonden GGZ- infrastructuur in alle buurten en wijken en het versterken van de stedelijke infrastructuur wanneer nodig Doel JZOJP.
  3. Verblijven en wonen op de juiste plek Versterken eigen regie Amsterdammers met GGZ-problematiek in beschermd verblijf en begeleid thuis (voorheen MOBW)

Ouderen

Van visie naar uitvoering: prioriteiten en keuzes

De coalitie Ouderen heeft eind 2021 haar toekomstvisie voor 2040 vastgesteld. Hierin worden uitgangspunten benoemd op zeven thema’s die helpen om ouderen in Amsterdam vitaal oud te laten worden. Een aantal onderwerpen krijgt extra prioriteit:

  • Het aanjagen van het maatschappelijk debat rondom ondersteuning en zorg in de toekomst.
  • Een betere verbinding tussen formele en informele ondersteuning en zorg.
  • Het uitwerken van een regiovisie op de inrichting van de sub-acute keten.
  • Het experimenteren met innovatieve woonvormen.

In 2022 is de coalitie volop aan de slag gegaan met de uitwerking van deze onderwerpen

Verbreden en verstevigen

In het afgelopen jaar is de coalitie verrijkt met vertegenwoordiging vanuit de Vrijwilligerscentrale en door de actieve deelname van twee ouderenadviseurs aan de bestuurlijke tafel. Ook is de verbinding met het sociaal domein en de buurtteams steviger neergezet.

Amsterdamse ouderen profiteren van wetenschap

De Coalitie Ouderen van Amsterdam Vitaal & Gezond heeft samen met Amsterdam UMC een kennisagenda ouderen opgesteld om de zorg voor ouderen in de stad te verbeteren. De kennisagenda koppelt wetenschappelijke kennis aan de zorgvraagstukken voor ouderen in de stad. De wetenschap helpt hiermee om het beleid en de uitvoering te verbeteren. Lees meer en bekijk de kennisagenda.

Netwerksamenwerking tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging

  • De afstemming tussen ziekenhuizen en verpleeghuizen is verder geprofessionaliseerd met een werkwijze voor stadsbreed data-gedreven strategisch sturen.
  • De samenwerkende verpleeghuizen hebben ten behoeve van proces- en kwaliteitsverbetering van het Aanmeldportaal Tijdelijke Zorg gezamenlijk een Coördinator Proces en Kwaliteit aangesteld.
  • De eerste stappen zijn gezet in de centralisatie van de uitstroom uit de GGZ naar het verpleeghuis.

Chronisch zieken

Verbinding Transmuraal Platform Amsterdam en Amsterdam Vitaal & Gezond

Het Transmuraal Platform Amsterdam (TPA) is opgenomen als één van de bouwstenen binnen de coalitie Chronisch zieken van Amsterdam Vitaal en Gezond. Belangrijke ontwikkelingen vanuit TPA krijgen een plek in de coalitie Chronisch zieken van Amsterdam Vitaal & Gezond. Zo creëert Sigra samen met de partners breed bestuurlijk commitment en stedelijk draagvlak voor projecten die impact hebben voor kwetsbare Amsterdammers. Andersom kan het ook zo zijn dat er stedelijke opgaven in de coalitie worden vastgesteld, waarbij TPA kan ondersteunen. Hier lees je hoe de bijbehorende governance-structuur werkt. Daarnaast zorgen we voor verbinding met de coalitie Digitale zorg om de digitale mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten en gebruik te maken van deze specifieke expertise.

Dit zijn de vier resultaten van de stuurgroep TPA:

Patiënten blij met Amsterdamse proeftuin Therapietrouw

Mensen die lijden aan hart- en vaatziekten krijgen in deze proeftuin gesprekken met apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten en apothekers. In het bijzonder zijn het mensen die om één of meerdere redenen hun voorgeschreven medicatie niet voldoende innemen. Uit de interviews, uitgevoerd door student Farmakunde Marjolein Bertens, blijkt dat patiënten erg tevreden zijn met deze gesprekken. Lees meer.

Nieuwe stedelijke afspraak werkgroep HVZ/CVRM: angina pectoris bij niet- obstructieve coronair arteriën

De werkgroep CVRM heeft een nieuwe stedelijke afspraak angina pectoris bij niet- obstructieve coronair arteriën ontwikkeld. In de stedelijke afspraak is beschreven wanneer een patiënt naar de cardioloog kan worden verwezen en wat een huisarts daaraan voorafgaand al kan adviseren om de klachten te verminderen. Lees meer.

Stedelijke afspraak diabetes mellitus (DM) aangepast door stedelijke werkgroep DM

De stedelijke afspraak (STA) diabetes mellitus is aangepast volgens de nieuwste richtlijnen. Na akkoord van de stuurgroep TPA, zal de aangepaste STA nog in 2022 geïmplementeerd worden. Per 17 mei 2022 coördineert Nadja Schelvis de stedelijke werkgroep DM.

Huisarts+punt

Het afgelopen jaar is er gewerkt aan de professionalisering van de interne bedrijfsvoering en hebben we ons ingezet om de vindbaarheid en bekendheid van Huisarts+Punt te verbeteren. Op de website van Huisarts+punt leggen we uit waarmee we patiënten en professionals helpen. Bekijk het informatieve filmpje voor professionals en het filmpje voor patiënten.

Fusie Stroke Netwerk Groot-Amsterdam en Waardetuin CVA.

De Waardetuin CVA en het Stroke Netwerk Groot-Amsterdam zijn sinds september 2021 een proces tot integratie gestart met als doel de regionale samenwerking voor mensen met een stroke te vereenvoudigen, meer zichtbaar en meer toegankelijk te maken. De twee samenwerkingsverbanden Stroke Netwerk Groot-Amsterdam en Waardetuin CVA gaan per 1 september 2022 gefuseerd verder onder de naam “Stroke Netwerk Groot-Amsterdam – waardegegedreven zorg voor mensen met een stroke”. Aan dit netwerk zijn ziekenhuizen, revalidatie en VVT formeel verbonden. Vanuit dit nieuwe netwerk zal o.a. gewerkt worden aan de implementatie van een stedelijk uniform zorgpad met eenduidige informatievoorziening voor de patiënt. In dit zorgpad zijn de transmurale afspraken opgenomen, die eerder ontwikkeld zijn door het TPA. Hierdoor zullen mensen met een stroke op termijn meer passende zorg en ondersteuning ervaren.

Op 22 november 2022 van 17.00 tot 19.00 vindt de feestelijke lancering van dit nieuwe netwerk plaats. Samenwerkingspartners als het TPA zijn van harte welkom. Meer weten? Neem contact op met Laura van Zwieten, adviseur Welzijn & Zorg

Mensen met niet-zichtbare beperkingen

Hier volgen de hoogtepunten van de expertisenetwerken NAH, Autisme en LVB 18+ en Jeugd (L)VB:

Casemanagement voor mensen met een stroke

Het Beroerte Advies Centrum heeft in samenwerking met de Sigra coördinator diverse sessies bijgewoond waarin nieuwe inzichten zijn gedeeld. Bijvoorbeeld een business case over de resultaten van het onderzoeksproject ‘Casemanager Hersenletsel’ via Casemanager Hersenletsel.nl Het Stroke Netwerk Groot-Amsterdam is lid van het Kennisnetwerk CVA Nederland. Het Kennisnetwerk CVA NL faciliteert de regio's in kennis rondom de implementatie van casemanagement voor mensen met een stroke. Daarin delen we alle kennis over de afgelopen 3 jaar vanuit het onderzoeksproject Casemanager Hersenletsel. Het Beroerte Advies Centrum biedt al 12 jaar (gespecialiseerde) casemanagement in de regio Amsterdam.

Informatiebrochure 'Hersenletsel en re-integratie naar werk'

Hersenletsel en re-integreren naar werk kan een behoorlijke uitdaging zijn die goede begeleiding vraagt. Vroegtijdige informatievoorziening aan mensen met hersenletsel kan helpen. Er is veel informatie over hersenletsel en ook over re-integratie (o.a. Wet verbetering poortwachter), maar weinig over de combinatie daarvan. De brochure Hersenletsel en re-integratie naar werk geeft mensen met hersenletsel en naasten waardevolle tips en informatie. Sigra heeft in opdracht van Breinlijn en Hersenletsel Alliantie meegewerkt aan de totstandkoming van deze brochure. Lees meer.

Twee samenwerkingsthema's: visuele klachten & kinderen en jongeren met Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Het netwerk heeft zich het afgelopen jaar in het bijzonder ingezet op twee thema's: visuele klachten & kinderen en jongeren met hersenletsel. In november hebben Bartiméus en Konlinkijke Visio gezamenlijk een scholingsbijeenkomst georganiseerd voor leden van het Expertisenetwerk NAH en regionale samenwerkingspartners. Begin 2022 is er een samenwerking gestart met het landelijke (onderzoeks)project Meedoen Next Step. Het project heeft als doel om een landelijk revalidatiebehandelprogramma voor kinderen en jongvolwassenen met NAH te ontwikkelen en te implementeren. Concreet gaan het Expertisenetwerk NAH en het project in onze regio aan de slag met: - inzichtelijk maken waar het aanbod ligt. - waar er eventueel nog meer behoefte aan is. - welke verwijzingsafspraken er nodig zijn zodat kinderen en jongeren met hersenletsel een betere verwijzing krijgen naar passende zorg en ondersteuning.

Expertisenetwerk Autisme Amsterdam

In het jaarrapport 2021 van het Adviesteam Autisme lees je de belangrijkste trends, knelpunten en inzichten van het Adviesteam. In de nieuwste folder van het Adviesteam lees je wat zij doen en wie lid zijn van het team. De werkwijze van het Adviesteam hebben we ook uitgebreid toegelicht in een netwerkbijeenkomst in juni. In die bijeenkomst stond ook de methode ‘Geweldloos verzet bij gezinnen centraal. De hoogtepunten van het expertisenetwerk Autisme Amsterdam vind je in ons jaarverslag 2021. Onze ambities hebben we in het jaarplan 2022 vastgelegd.

Expertisenetwerk LVB 18+ en Jeugd (L)VB

  • De governance van het expertisenetwerk LVB 18+ is ontwikkeld. Zo vergroten we de doelmatigheid van het netwerk.
  • Veel online deelnemers tijdens netwerkbijeenkomst 'Cultuursensitief werken. Inzichten en handvatten voor het optimaliseren van de hulpverlening'