Digitale Zorg

Met dit programma stimuleren we het gebruik van technologie om zorg & welzijn in de regio’s Amsterdam & Diemen en de regio Amstelland Meerlanden te verbeteren. Een belangrijk speerpunt is de realisatie van een regionale en landelijke digitale infrastructuur voor gegevensuitwisseling. Onze diensten & projecten zijn gericht op goede en veilige digitale overdracht van patiëntgegevens tussen zorg- & welzijnsprofessionals onderling en met patiënten & cliënten.

ICT diensten

Steeds meer partijen sluiten zich aan op het Landelijk Schakelpunt

De afgelopen zes jaar heeft Sigra in samenwerking met Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) zich in gezet om de zorgaanbieders aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Het LSP is een netwerkinfrastructuur waar zorgaanbieders medische gegevens over hun patiënten met elkaar uitwisselen. 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Tijdens de coronapandemie is weer eens gebleken hoe belangrijk deze uitwisseling is. Vooral ook tijdens waarneming en bij verwijzing naar ziekenhuizen in het hele land.

Een groot aantal zorgaanbieders is al aangesloten of is bezig met aansluiten op het LSP:

  • Alle apotheken en ziekenhuizen in Amsterdam en Amstelland.
  • Ongeveer 90% van de huisartsenpraktijken in Amsterdam.
  • Huisartsenposten Amsterdam.
  • Reade, AMSTA en Cordaan.
  • De apotheek en huisartsenpost op luchthaven Schiphol.
  • Jeugdgezondheidszorg Amsterdam.
  • Zorggroep ROHA heeft een LSP aansluiting voor de LSP Ketenzorg.
  • Arkin is aangesloten en GGZInGeest is bezig met de aansluiting.
  • Daarnaast zijn er vijf GGZ aanbieders en 14 zelfstandige behandelcentra ook al aangesloten.

We hebben ook de toestemming van patiënten nodig

Om gegevens uit te kunnen wisselen via het LSP is de toestemming van de patiënt nodig. Niet alle patiënten weten dat of begrijpen hoe zij dat moeten doen. Sigra en VZVZ hebben afgelopen jaar in Amsterdam Zuidoost onderzocht hoe we patiënten beter kunnen informeren. Dat resulteerde in een effectieve campagne met maar liefst 20% meer toestemmingen in vier maanden tijd. In dit artikel vertellen we hoe we dat samen met de inwoners van Zuidoost hebben gedaan.

Sigra ondersteunt zorgaanbieders bij de aansluiting op het LSP

Sigra ondersteunt zorgaanbieders bij de aansluiting op het LSP. Wij begeleiden hen in de te nemen stappen en bieden een veilige verbinding met het LSP aan. Daarnaast spannen wij ons in om patiënten goed te informeren over nut en noodzaak van het geven van toestemming voor gegevensuitwisseling.

Ambities voor de toekomst

Deze zomer gaat Medicatieproces v 9.X van start in twee regio’s in ons land. Met Medicatieproces 9.X. worden nieuwe standaarden om medicatiegegevens uit te wisselen via het LSP geïmplementeerd. Alle sectoren in de zorg en welzijn zijn betrokken bij deze nieuwe ontwikkeling. In de loop van 2022 gaan we hier meer informatie over geven. Daarnaast gaan we ook gegevensuitwisseling in de acute zorg verbeteren door inzet van het LSP. Lees daar meer over in het volgende hoofdstuk ‘Projecten gegevensuitwisseling’

Zorgorganisaties in Amsterdam & Diemen en regio Amstelland Meerlanden gebruiken het dashboard van Self Service BI in bestuurlijk overleg

Voor de ICT dienst Self Service BI maakt Sigra een dashboard waarmee de tien deelnemende zorgorganisaties gezamenlijk kijken naar de patiëntenstromen van het ziekenhuis naar de verpleeg-en wijkzorg. Met de analyses die zij met het dashboard kunnen maken is het mogelijk om de verpleeg-en wijkzorg in te richten op basis van de daadwerkelijke zorgvraag en daarmee de transferzorg te verbeteren.

Een pluim voor de twee personen die de samenwerking rondom de transferzorg op zich nemen

Manja de Jonge (manager cliënten service bureau bij Cordaan) en Femke de Streek (teamleider transferzorg OLVG) zijn de trekkers als het gaat om deze ketensamenwerking. Manja: ‘Het aller trotst ben ik op mijn samenwerking met Femke. We ademen samen de zelfde passie en gedrevenheid om het beter te doen voor onze patiënten/cliënten. Mijn werk is hierdoor zoveel waardevoller en leuker geworden. Femke, dank hiervoor.’ Lees verder hoe de samenwerking tien jaar geleden is begonnen.

De ambitie is om het berichtenverkeer in de acute zorg via het LSP te laten verlopen. De eerste pilot is afgerond. In het hoofdstuk ‘ICT diensten’ lees je meer over het LSP.

Projecten gegevensuitwisseling

Spoedpatiënt beter geholpen door slimmere samenwerking Huisartsenposten Amsterdam en OLVG

Patiënten die via de locaties CentrumOost en West van Huisartsenposten Amsterdam naar de spoedeisende hulp van OLVG worden verwezen, hoeven niet langer met een papieren verwijzing op pad. Sinds kort vindt de verwijzing van de huisartsenpost naar de spoedeisende hulp digitaal plaats. Dit komt de snelheid ten goede en verbetert de kwaliteit van de patiëntenzorg. Het berichtenverkeer verloopt via het LSP. Lees ook

De samenwerking tussen Huisartsenposten Amsterdam en OLVG en leveranciers CompuGroup Medical en Epic is begeleid door Sigra. Afgelopen najaar gingen de organisaties als koploperproject aan de slag in het landelijke programma ‘Met spoed beschikbaar’.

Floor Bos (manager bij Sigra van het team Digitale Zorg): ‘Met alle ervaringen die we hebben opgedaan gaan we nu opschalen naar de andere ziekenhuizen in de regio.

Tegelijkertijd gaan we verder met de volgende stap van onze plannen om de acute zorg te verbeteren: digitale overdracht vanuit de ambulance naar de SEH.’

Op naar een faxloze gezondheidszorg in de Sigra-regio

De fax als technologie is onveilig, achterhaald en kostbaar. Toch is de fax nog steeds op grote schaal onderdeel van de dagelijkse praktijk in de zorg. Met een aantal samenwerkingspartners verenigd in het project Faexit gaat Sigra de komende twee jaar de fax uit de zorg halen. Daarnaast gaan wij zorg- en welzijnsorganisaties ondersteunen bij het zoeken en implementeren van een digitaal alternatief. Uiterlijk eind 2024 is de fax de zorg uit Lees op sigra.nl meer over de rol van Sigra en de plannen voor een faxloze zorg.

Steeds meer zorgorganisaties en professionals werken samen via het online platform cBoards

In deze special lees je alles over de voortgang van het programma Virtual Ward en de vele ontwikkelingen op cBoards, het netwerkzorgplatform voor de gehele stad Amsterdam. Deze special hebben we in juni met onze leden gedeeld.

In dit filmpje zie je welke knelpunten de verpleegkundigen ervaren als er geen digitale gegevensuitwisseling mogelijk is.

Een stap dichter bij gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en verpleeg-en verzorgingshuis en thuiszorg

Met acht zorginstellingen in Amsterdam en Amstelveen gaan wij de eOverdracht en PGO realiseren. Dat zijn: Ziekenhuis Amstelland, Zonnehuisgroep Amstelland, BovenIJ, Amsterdam UMC, OLVG, Cordaan, Evean en Amstelring Thuiszorg. Sigra ondersteunt het samenwerkingsverband met projectleiding en technische coördinatie. Inmiddels hebben de leveranciers opdracht gekregen om informatiestandaarden in te bouwen in de dossiers van de ziekenhuizen en zorgorganisaties. Daarna kunnen we echt gaan implementeren en verbeteringen realiseren. Lees meer over onze ambities.

In de regio zijn zeven verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) met circa tachtig zorgaanbieders georganiseerd in het gezamenlijke project Babyconnect van Elaa en Sigra. Samen maken we het digitaal delen van medische gegevens binnen de geboortezorg tot het nieuwe normaal.

Zeven verloskundige samenwerkingsverbanden in Amsterdam, Amstelveen en Almere kiezen een leverancier om gegevensuitwisseling in de geboortezorg mogelijk te maken

Met de keuze voor een leverancier t.b.v. de gegevensuitwisseling in de geboortezorg is het verbeteren de geboortezorg weer een stap dichter bij gekomen. Recentelijk is de subsidieperiode verlengd en hebben we een jaar langer de tijd om de digitale oplossingen op de werkvloer te implementeren. Die tijd kunnen we goed gebruiken om onze zorgverleners goed verder te helpen, want er is nog heel veel te doen. Ook heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport extra geld beschikbaar gesteld voor digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Lees daar meer over op sigra.nl

Sigra zit als initiatiefnemer in de kopgroep van het landelijke project Twiin, maakt deel uit van de regionale stuurgroep voor (XDS) gegevensuitwisseling en is betrokken bij vele initiatieven in onze stad rondom gegevensuitwisseling. Sigra begeleidt en ondersteunt de organisaties. Samen zorgen we ervoor dat we landelijke gegevens uitwisselen volgens Twiin. Meer weten over Twiin? Bekijk de vernieuwde website van Twiin.

Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis zetten grote stappen in gegevensuitwisseling

De coronacrisis heeft nog eens laten zien hoe belangrijk het is dat patiënten wanneer nodig behandeld kunnen worden in andere ziekenhuizen op basis van volledige gegevens. Sigra werkt mee met de ziekenhuizen Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis om patiëntgegevens aan elkaar en drie andere ziekenhuizen (UMC Utrecht, Prinses Máxima Centrum en UMC Groningen) beschikbaar te stellen. Hierbij volgen we de afspraken van Twiin zo goed mogelijk, waardoor zij zijn voorbereid om in de toekomst ook gegevens beschikbaar te stellen aan, en op te vragen bij, andere ziekenhuizen in het land.

Het Twiin afsprakenstelsel helpt daarbij

Deze is sinds december 2021 beschikbaar. Als je als zorg- en welzijnsorganisatie voldoet aan het Twiin Afsprakenstelsel dan mag en kun je met alle organisaties die ook aan het afsprakenstelsel voldoen gegevens uitwisselen.

Ook RSO bestuurders gaan aan de slag met het Twiin Afsprakenstelsel

Tijdens de RSO-dagen april 2022, hebben programmamanager Bas van Vliet en projectleider Knoop. Milo Kreuk een succesvolle presentatie gegeven over Twiin. De RSO-bestuurders hebben na afloop van de presentatie aangegeven actief aan de slag te gaan met het Twiin Afsprakenstelsel in de eigen regio op weg naar landelijke dekkende infrastructuur voor gegevensuitwisseling. Ook zij vinden dat met digitale gegevensuitwisseling van medische gegevens, volgens de afspraken van Twiin, de overdracht van patiënten makkelijker wordt en de kwaliteit van de zorg kan verbeteren.

Twiin Knoop●

Project Knoop. implementeert het Twiin Afsprakenstelsel door bestaande regionale XDS-netwerken aan elkaar te knopen. Door dat te doen ontstaat er een landelijke infrastructuur voor het uitwisselen van medische beelden en documenten. In Knoop. knopen we dat in de Sigra-regio aan elkaar zodat de twee ziekenhuizen Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis straks klaar zijn om landelijk gegevens uit te wisselen met andere ziekenhuizen.

Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid

Het Sigra Regionaal Expertisecentrum Privacy & Informatieveiligheid bestaat twee jaar

Vanuit dit centrum organiseren en ondersteunen we verschillende activiteiten rondom privacy & informatieveiligheid. We hebben inmiddels zes Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s) in dienst en een Chief Information Security Officer (CISO). Zij bedienen in totaal 25 Sigra-lidorganisaties. Zo helpen we onze leden dit in hun organisatie goed te organiseren. Het afgelopen jaar is ook besteed aan zorgvuldig omgaan met data in de Sigra-regio en cyberveilig handelen. We hebben samen met onze leden veel bereikt. Lees daar op sigra.nl meer over.

In het najaar van 2021 vond Hacking Health Amsterdam plaats. Sigra bracht een uitdaging in. Collega’s Sjoerd van Loon en Auke Klijnsma kregen hulp van hackers Eveline Broekman, Iris Smal, Shakira van Rijn en Gabriëlle Frederiks. We bedachten een concept om ondersteuning te bieden aan kind én gezin in de vaak lange wachttijd voor jeugdzorg. Onze inspanningen werden beloond met de innovatieprijs. Lees daar hier meer over. In juni 2022 mede organiseerde Sigra de vierde editie van Hacking Health Amsterdam. Lees hier meer over de winnende teams.

Innovatielab

Het Innovatielab creëert ruimte om met data, sociale en technologische innovaties oplossingen te zoeken voor taaie vraagstukken, waar 'de markt’ nog geen oplossingen biedt. Het afgelopen jaar hebben wij ons gericht op ‘capaciteit & zorglogistiek’, ‘data-gedreven werken’ en ‘empowerment van burgers, patiënten en cliënten’. Dit zijn de hoogtepunten van het afgelopen jaar:

Capaciteit & zorglogistiek: Dolce Vita

Elke kwetsbare oudere de juiste zorg geven, op de juiste plaats en op het juiste moment. Samen met de andere initiatiefnemers Amsterdam UMC, CWI, VU, HVA en Ahti pakt Sigra de knelpunten aan in de zorglogistiek rondom kwetsbare ouderen. Dit doen wij door een innovatief datamodel te ontwikkelen die de structuren en inefficiënties in het huidige systeem van acute ouderenzorg inzichtelijker maken. Inmiddels is het eerste dashboard versneld opgeleverd en in concept gereed. In juli 2022 bespreken we het eerste rekenmodel dat we gaan opleveren. Hiermee kunnen we scenario’s berekenen voor de Amsterdamse regio in capaciteit en middelen voor het domein ouderen.

Datagedreven werken

Sigra heeft samen met andere werkgeversorganisaties en samenwerkingsverbanden het initiatief genomen tot een landelijke community rondom datagedreven werken. Met dit project brengen we datagedreven werken onder de aandacht van zorg- en welzijnsorganisaties en zorgen we voor inspiratie, kennisdeling en verbinding op landelijk niveau. Met een opkomst van ruim 140 deelnemers kijken we terug op een geslaagde eerste bijeenkomst van het project Datagedreven werken. Lees daar hier meer over. In de tweede helft van 2022 onderzoeken we samen hoe ver zorg- en welzijnsorganisaties zijn met datagedreven werken en waar er nog behoefte aan is. Dat doen wij door middel van een nulmeting.

Empowerment van burgers, patiënten en cliënten: emagazine ‘digitaal vaardig in zorg en welzijn’

Het emagazine ‘digitaal vaardig in zorg en welzijn’ is aangevuld en geactualiseerd met nieuwe inzichten en kennis om organisaties meer digitaal vaardig te maken. In het emagazine vind je de ervaringen van collega-organisaties, achtergrondinformatie, tips en suggesties. Bekijk het emagazine.