Arbeidsmarkt & Onderwijs

Arbeidsmarkt & Onderwijs richt zich op excellent werkgeverschap. Dit heeft het doel om de arbeidsmarkt in balans te brengen en voor professionals steeds aantrekkelijker te zijn om te (blijven) werken in zorg en welzijn in de regio. We richten ons op de beschikbaarheid van personeel, het anders organiseren en het toepassen van innovaties.​

Actieleernetwerk magneetdenken

Eén van de actieleernetwerken heeft als thema magneetdenken. Bij magneetdenken richten organisaties zich volledig op het centraal stellen van de medewerkers aan de hand van acht magneetkenmerken.

Actieleernetwerk onboarding

Er is al een actieleernetwerk gestart. Daar zijn sinds januari dit jaar tien organisaties met elkaar aan de slag om onboarding te verbeteren. Goede onboarding verhoogt de betrokkenheid en verbinding van de professional bij de werkzaamheden en organisatie. Lees meer.

Werken en Behoud

Het fit, vitaal, mobiel en kundig houden van werkenden in de sector zorg en welzijn, nu en in de toekomst. Dát is de ambitie van Werken en Behoud. Wij geloven dat meer werkgeluk en vitaliteit ertoe leiden dat professionals langer in de sector blijven werken.

Actieprogramma behoud van start

Het is een maatschappelijke opgave van ons allemaal om zorg- en welzijnspersoneel te behouden om te blijven voldoen aan de zorgvraag. Sigra ondersteunt haar leden hierbij. Daarom is Sigra gestart met het Actieprogramma behoud.

In het actieprogramma werken deelnemende organisaties samen in actieleernetwerken aan verbeterpunten rondom het thema behoud. In deze netwerken gaan we concreet en doelgericht aan de slag. Deelnemers implementeren zelf hun eigen actie in de organisatie. Sigra en Kennisland begeleiden de netwerken en de organisaties. Samen zetten we regionaal een trend om excellente werkgevers te worden en uitstroom en verzuim te verminderen.

Diversiteit & Inclusie

In de zorg en hulpverlening streven we naar een divers personeelsbeleid, moet de zorg toegankelijk zijn voor iedereen en willen we dat mensen oog hebben voor elkaar. Het netwerk Diversiteit biedt leden in alle regio's een platform om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie en om samenwerking te versterken. Dit jaar kwamen we regelmatig bijeen om kennis uit te wisselen. Zo zijn programma’s en initiatieven met elkaar gedeeld en is er een kennisbijeenkomst: ‘inclusieve communicatie’ georganiseerd.

Ook werken we met landelijke en regionale partners nauw samen. Met ‘Diversiteit in Bedrijf’ om organisaties te ondersteunen bij diversiteitsbeleid en met de gemeente Amsterdam om discriminatie in de stad tegen te gaan. Hieruit is de Conferentie ‘Samen tegen discriminatie in de zorg- en hulpverlening’ op 16 juni voortgevloeid. In het hoofdstuk 'regio Amsterdam' kun je meer over de conferentie lezen.

Extra waardering en ondersteuning voor zorg- en welzijnsprofessionals

Geluksprogramma

Corona heeft impact op alle zorg- en welzijnsprofessionals. De druk zit er flink op. Om professionals te ondersteunen en te waarderen organiseerden wij het Geluksprogramma voor zorg- en welzijnsprofessionals. Ook organiseerden we workshops voor leidinggevenden.

Zorg voor je loopbaan

In maart konden (potentiële) medewerkers in zorg en welzijn gratis meedoen aan de online zesdaagse ‘Zorg voor je loopbaan’, georganiseerd door Sterk in je werk. Sigra voert Sterk in je werk uit in opdracht van CNV Zorg & Welzijn en in nauwe samenwerking met RegioPlus.

Jong Sigra: Hét netwerk voor young professionals tot en met 35 jaar, werkzaam bij Sigra-leden

Het netwerk is gericht op verbinden, inspireren en kennisdelen. De ontmoeting van jonge professionals van verschillende leden in dit netwerk sluit ook aan bij de missie van Sigra om integraal over alle domeinen binnen zorg en welzijn samen te werken. We organiseerden een training Personal branding. In oktober gaan we aan de slag met de Sigra samenwerkingsspellen. Young professionals ontdekken dan hoe zij het meeste waarde kunnen toevoegen in hun organisatie.

Komwerkeninzorgenwelzijn.nl is populair onder de doelgroep. Vanaf februari tot mei 2022 is de website al door ruim 23.000 bezoekers bezocht. Bekijk komwerkeninzorgenwelzijn.nl

Kiezen voor zorg en welzijn

Het is belangrijk dat de sector zorg en welzijn zo vroeg mogelijk op de kaart staat bij jongeren, herintreders, (zij)-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door een realistisch en positief beeld van de sector te geven en de nodige informatie te bieden, helpen we potentiële kandidaten de stap te zetten naar een baan of opleidingsplek. We organiseren hiervoor het hele jaar door activiteiten.

Komwerkeninzorgenwelzijn.nl compleet vernieuwd

Met de vernieuwde website en loopbaanplatform informeren we iedereen die interesse heeft om te werken, leren of door te stromen in de sector zorg en welzijn. Evenementen delen we in de kalender, werkgevers plaatsen vacatures en beheren een eigen werkgeverspagina.

Succesvolle editie Ontdekdezorg week

Van 14 tot en met 19 maart 2022 vond voor de tiende keer de Ontdekdezorg weekplaats. Ook in onze regio kon jong en oud weer kennismaken met werk en opleiding in zorg en welzijn. Naast de landelijke activiteiten van Regioplus, organiseerde Sigra twee regionale voorlichtingsbijeenkomsten voor ruim 110 aanwezigen. Negen Sigra-leden droegen bij aan de inhoud. Ook deden onderwijsinstellingen mee, samen met loopbaancoaches van Sterk in je werk en het Werkgeversservicepunt. De zorg- en welzijnsorganisaties in onze regio organiseerden maar liefst 52 activiteiten om potentiële werknemers te ontmoeten en te informeren. Ruim 12.000 bezoekers bekeken deze activiteiten in de kalender op Komwerkeninzorgenwelzijn.nl. Tot slot was Radio 5 te gast bij Reade om medewerkers te interviewen over werken in zorg- en welzijn.

Gelanceerde campagnes om jongeren te enthousiasmeren voor werk in zorg en welzijn

De Sigra-campagne een #zomerinzorgenwelzijn heeft als doel om vakantiekrachten te werven. Sigra-leden plaatsen kosteloos de vacatures en meer dan 35 vacatures voor vakantiekrachten zijn geplaatst. De campagnepagina is onder de aandacht gebracht via social media campagnes en flyer- en posterverspreiding op scholen. Lees meer over de campagne.

De centrale boodschap van de landelijke campagne ‘Kom zorgen dan!’ is dat elk talent welkom is binnen de zorg: talenten die de jongeren al hebben, maar waarvan ze zich vaak niet beseffen dat dit juist krachten zijn die ze in hun toekomstige werk kunnen inzetten. Elke zorg- en welzijnsorganisatie en onderwijsinstelling kan met de toolkit communiceren richting jongeren. De campagne is ontwikkeld door de regionale werkgeversorganisaties, waaronder Sigra, verenigd in RegioPlus en bureau Mensch.

Bijeenkomsten met het Recruitersnetwerk

Naast alle activiteiten voor toekomstige zorg- en welzijnsprofessionals vinden we regionale samenwerking en het delen van kennis essentieel. Voor het Recruitersnetwerk hebben wij in het eerste deel van 2022, twee bijeenkomsten georganiseerd. In januari gaf recruitment-expert Kim Werensteijn een training over online en offline employer branding en werving. Afgelopen juni name Marieke Wehner ons mee hoe we generatie Z kunnen bereiken.

Leren & Opleiden

Voldoende en goed toegeruste medewerkers is het uitgangspunt van deze programmalijn. Samen met onderwijspartners verhogen wij de opleidingscapaciteit en -kwaliteit verbeteren we de aansluiting tussen het onderwijsaanbod en wat zorg en welzijn nodig heeft.

Andere methodieken. Versneld opleiden

De werkgroep 'Anders opleiden in de zorg' met leden uit dé twee samenwerkingsverbanden van opleidingsinstituten en werkveld ZONN en SPInOV van Sigra, heeft in 2021-2022 een projectvoorstel gedaan. Het doel: andere methodieken. Versneld opleiden. Het project zal onder invloed van de arbeidsmarktkrapte versnelling brengen in het opleiden van professionals. We houden rekening met trends als simulatie-onderwijs, scenarioleren, intersectoraal en regionaal opleiden. Ook zal inter-professioneel opleiden onderdeel zijn van dit project. We zien namelijk in de praktijk dat taakgebieden vaak heen en weer verschuiven. Door inter-professioneel op te leiden kunnen bijvoorbeeld toekomstige artsen en verpleegkundigen samen vakken volgen. Dat zorgt voor meer verbinding. In mei 2022 is een kwartiermaker aangesteld om een projectorganisatie in te richten. Dit is gefinancierd door de gemeente Amsterdam. De focustijd voor dit project zal 2 jaar beslaan.

Data & Onderzoek

Actuele informatie over de regionale arbeidsmarkt is van groot belang voor een goede balans in zorg en welzijn. Sigra biedt arbeidsmarktinformatie over de Sigra-regio’s en over de regio’s van samen Voor Betere Zorg (VBZ): Kennemerland, Amstelland en Meerlanden.

Dit zijn enkele voorbeelden hoe we dat afgelopen jaar hebben gedaan:

Doorlopend uitstroomonderzoek

33 organisaties in de regio van Sigra en samen Voor Betere Zorg voeren een doorlopend uitstroomonderzoek uit naar vertrekredenen van zorg- en welzijnspersoneel. Meer dan 4.100 vertrokken medewerkers vulden een vragenlijst in het kader van het onderzoek in.

Vacaturepeiling

Sigra peilt sinds 1998 twee keer per jaar het aantal vacatures bij organisaties in de regio. De vacaturepeiling geeft snel een actueel beeld van de vraag naar personeel. Zien wij een daling of stijging van het aantal vacatures? Zijn er bepaalde functies waar ineens meer vraag naar is, of vacatures die juist minder goed vervuld worden? Bekijk de meest recente vacaturepeiling. De vacaturepeiling voorjaar 2022 wordt na de zomer gepubliceerd.

Facts & Figures 2021

Eén keer per jaar maken we de stand van zaken op van de regionale arbeidsmarkt in de publicatie ‘Facts & Figures’. Bekijk de meest recente Facts en Figures. De volgende Facts & Figures verschijnt in september 2022.

Regio

Noord-Holland Noord

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Noord-Holland Noord ligt de focus van ZWplus/Sigra op Arbeidsmarkt & Onderwijs.

Resultaten transitieprojecten 2019 – 2021

De afgelopen jaren hebben we met elkaar in de regio vormgegeven aan 23 transitieprojecten. Projecten gericht op het oplossen van de groeiende zorgvraag en het groeiend tekort aan arbeidskrachten in onze regio.

Op de vier pijlers instroom, behoud, arbeidsbesparing en ketenzorg hebben we resultaten geboekt voor de hele regio. Er is een groei geweest in instroom, behoud, en een verminderde uitval van studenten. Er zijn grote stappen gezet om meer strategisch te gaan samenwerken op alle gebieden. Een aantal projecten lopen nog door tot juli dit jaar en zullen duurzaam geborgd worden in de regio. Naast alle projectresultaten is een belangrijke opbrengst het ontstaan van regionale netwerken van professionals en bestuurders rondom knelpunten. Een mooi voorbeeld is het programma Leren is Werken, Werken is Leren waar alle VVT organisaties in de regio meedoen. Lees meer over de resultaten van Leren is Werken, Werken is Leren in het online magazine.

Aan de slag met regionale middelen van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg in Noord-Holland Noord

De zorgkantoren hebben besloten om de succesvolle inzet van de door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beschikbaar gestelde transitiemiddelen te continueren. Dit keer vanuit eigen middelen door een korting op de budgetten van de regionale Wet langdurige zorgaanbieders (WLZ-aanbieders). Dit zijn nieuwe en eigen middelen van de Verpleeg-en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), waarbij ZWplus gezamenlijk adviseert en sturend is op de vijf programmalijnen:

  1. Gezamenlijke ICT infrastructuur verder opzetten en uitbouwen (RSO)
  2. Leerwerktrajecten doorontwikkelen en in de hele regio borgen, van instroom tot leerwerkklimaat (vervolg ‘Leren is Werken, Werken is Leren’, met aanhaken van andere opleidingsinitiatieven)
  3. Technologie in de (zorg)praktijk brengen (vervolg en uitbreiding toolkit technologie)
  4. Specifieke behandeldeskundigheid borgen voor de regio (VS, SO, GZ psycholoog projecten)
  5. Netwerkvorming verschuiving zorg naar welzijn (versterking ketensamenwerking in drie subregio's).

Meedoen met Actieprogramma behoud

Ook in Noord-Holland Noord willen organisaties meedoen met het Actieprogramma behoud. We maken na de zomer bekend welke organisaties dit jaar gaan deelnemen aan het programma. Lees meer het over Actieprogramma behoud.

Regio

Zaanstreek-Waterland

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Zaanstreek-Waterland richten we ons op de thema's van de programma's Welzijn & Zorg en Arbeidsmarkt & Onderwijs.

Nieuwe energie in bestuurlijk overleg

We hebben per 2022 het bestuurlijk overleg van de regio Zaanstreek-Waterland opnieuw vormgegeven. Alle leden nemen deel aan dat bestuurlijk overleg. Dit betekent dat alle organisaties in de regio Zaanstreek-Waterland automatisch bestuurslid zijn. We houden elkaar op de hoogte en samen kijken we welke inspirerende thema’s op tafel leggen. Een thema waar we komend jaar mee aan de slag aan is collectief werkgeverschap.

Met collectief werkgeverschap maken we het voor medewerkers makkelijker om tussen organisaties te bewegen. Met één contract kan een zorg- en welzijnsprofessional bij meerdere organisaties aan de slag gaan. Het voordeel van deze samenwerkingsovereenkomst is dat je als organisatie flexibel bent om in te spelen op onder- en overbezetting. Professionals krijgen meer werkzekerheid en kunnen hun inzetbaarheid vergroten. In Zaanstreek-Waterland gaan we komend jaar de mogelijkheden rondom collectief werkgeverschap verkennen.

SAPPO: het digitaal matchingsplatform van opleidingsplaatsen

Het afgelopen jaar is er veel energie gestoken in de implementatie van SAPPO en het uitrollen van het gebruik van SAPPO in Zaanstreek-Waterland. Met SAPPO stemmen scholen en zorgorganisaties vraag en aanbod voor stageplaatsen op elkaar af, nu en in de toekomst. Dit helpt om vraag en aanbod van nieuwe medewerkers op elkaar af te stemmen.

Meedoen met Actieprogramma behoud

Het is een maatschappelijke opgave om zorg- en welzijnspersoneel te behouden om te blijven voldoen aan de zorgvraag. Ook in Zaanstreek-Waterland gaan organisaties meedoen met het Actieprogramma behoud. We maken na de zomer bekend welke organisaties dit jaar gaan deelnemen aan het programma. Lees meer over Actieprogramma behoud.

Regio

Amsterdam

Regio

Amstelland Meerlanden

Alleen samen kunnen we de organisatie-overstijgende vraagstukken in de regio oppakken om passende zorg en ondersteuning te bieden. In de regio Amsterdam en Diemen richten we ons op de thema's van de programma's Welzijn & Zorg, Arbeidsmarkt & Onderwijs en Digitale Zorg. Samen gaan we voor vitale en gezonde inwoners en professionals.

Noodmaatregel parkeervergunning tijdelijk weer van kracht

De noodmaatregel parkeervergunning zorgpersoneel Amsterdam is vanaf 6 december 2021 tot 1 mei 2022 in aangepaste vorm weer van kracht geweest. De noodparkeervergunning was bedoeld voor medewerkers die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Zo konden zij in Amsterdam flexibeler reizen en voorkwamen we dat ze niet met het openbaar vervoer moesten reizen.

Conferentie ‘Samen tegen discriminatie in de zorg- en hulpverlening’

De conferentie organiseerden we op 16 juni samen met gemeente Amsterdam. Ruim 100 deelnemers kwamen bijeen, waaronder zorg- en welzijnsprofessionals, directie, zorgmanagers, teamcoaches, HR-adviseurs, cliëntenraden, betrokkenen en gemeenteraadsleden van de gemeente Amsterdam. In de terugblik vind je foto's van de conferentie en per programma onderdeel een impressie.

HECS is mede tot stand gekomen door de samenwerking tussen de deelnemers aan het samenwerkingsverband SPInOV vanuit het werkveld en onderwijs. In samenwerking met leden van SPInOV coördineert Sigra de bijeenkomsten van klankbordgroep HECS.

Health Experience Center Slotervaart (HECS)

Het HECS, gevestigd in het voormalig gebouw van het Slotervaart Ziekenhuis, is een plek waar zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen samenwerken aan vernieuwende manieren van leren. Het doel is om met innovatieve leermethodes en stage vervangende praktijklessen het tekort aan begeleidingscapaciteit in de organisaties het hoofd te bieden. Een voorbeeld van een innovatieve leermethode is simulatie-en scenarioleren op de mbo Verpleegkundige opleiding, ook gevestigd in het HECS. Door de inzet van acteurs op school in de simulatielokalen vangen we de tekorten aan stageplaatsen op een creatieve manier op. Ook de toepassing van technologie door een escaperoom en het gebruik van VR-brillen maakt onderdeel uit van deze modernisering. Lees meer.

Als onderdeel van het Oriëntatiejaar zorg en welzijn voor statushouders organiseerden Sigra en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in december een meet & greet tussen de negentien kandidaten en zeven werkgevers.Vervolgens zijn de statushouders begonnen met een stage. Het orientatiejaar hebben zij inmiddels succesvol afgerond. Na behalen van het certificaat, kozen zij allen een vervolgopleiding op mbo 4- of hbo niveau in de zorg en welzijn. Lees meer over het Oriëntatiejaar zorg en welzijn voor statushouders.

Meet & greets tussen zorg- en welzijnsorganisaties en kandidaten die een stap naar de sector zorg en welzijn willen maken

Tijdens de meet & greet maken werkzoekenden kennis met de praktijk en stellen vragen over eventuele vacatures en leerwerkplekken. Tegelijkertijd laten zorg- en welzijnsorganisaties zien welke mogelijkheden er zijn en laten onderwijsinstellingen zien welke studies hierbij aansluiten. We hebben maar liefst drie succesvolle meet & greets georganiseerd. De meeste bezoekers nemen deel aan het oriëntatieprogramma voor zij-instromers zorg en welzijn. Het oriëntatieprogramma is onderdeel van Transferpunt Zorg en Welzijn en het Health Experience Center Slotervaart Centrum (HECS).