Arbeidsmarkt & Onderwijs

Wij houden ons bezig met vraagstukken op het gebied van arbeidsvoorziening binnen de sector Zorg en Welzijn in onze regio. Samen met de zorg- en welzijnsorganisaties geven we inhoud aan een landelijk vastgesteld meerjarenprogramma.

Koersen op Kansen succesvol afgerond In 2019 is het meerjarenprogramma Koersen op Kansen afgesloten. In dit programma stond centraal: het gezamenlijk werken aan een gezonde, meer regionale arbeidsmarkt in de sector Zorg en Welzijn. De impact is gemeten onder 427 werkgevers. Bekijk de factsheet van RegioPlus voor het regionale resultaat. Monitoring en evaluatie zijn te vinden in de eindrapportage van RegioPlus.

Naar een nieuw landelijk programma Per 2020 is, met een looptijd van 5 jaar, het programma Samen Regionaal Sterk gestart. In dit landelijke programma werkt SIGRA aan een drietal programmalijnen. Dit doen we in afstemming met RegioPlus en in samenwerking met de lokale zorg- en welzijnswerkgevers. Wij stimuleren ook kennisuitwisseling tussen de regio’s.

Het team Arbeidsmarkt & Onderwijs Ons team werkt in afstemming met de Strategische Commissie Arbeidsmarkt & Onderwijs, waarin bestuurders van de vereniging vertegenwoordigd zijn. Daarnaast onderhoudt het team contact met de verschillende HR-eindverantwoordelijken van de instellingen binnen het SIGRA-werkgebied. Zowel de Strategische Commissie als de HR-netwerken zijn mede agendavormend voor het team A&O. We werken bij de uitvoering van projecten daarnaast met allerhande netwerken van HR- en zorgprofessionals binnen onze regio.

Kiezen & Toeleiden

Hoe zorgen we ervoor dat de sector Zorg & Welzijn nog aantrekkelijker wordt voor jongeren, maar ook voor potentiële zij-instromers en herintreders op de arbeidsmarkt? Binnen deze programmalijn geven we, in samenwerking met het ministerie van VWS en RegioPlus, onder andere inhoud aan de lokale vertaling en invulling van landelijke campagnes. Zo liepen 146 leerlingen een bliksemstage Zorg & Welzijn en organiseerden wij in 2019 banenmarkten en andere events, die landelijk aandacht krijgen in de media. Ten gevolge van COVID-19 moesten we in het voorjaar alle activiteiten in het kader van Ontdekdezorg week stopzetten.

Arbeidsmarktinformatie Hoe ziet de vraagontwikkeling van cliënten en patiënten eruit? Waar ligt de behoefte van ons werkgevers nu en straks, als het gaat om personeelsvoorziening? Hoe verhouden deze data zich tot de instroom in het onderwijs? Hoe staat het met verloop van onze medewerkers? En waarom blijven ze niet? Het zijn deze data, uit zowel externe als interne bronnen, die ons voeden met informatie waar werkgevers verder mee aan de slag moeten. In onze Facts & Figures rapporteerden wij deze informatie per subregio.

image
image
image
image

Leren & Opleiden

Voldoende en goed toegeruste medewerkers is het uitgangspunt in deze programmalijn. Een onderwerp dat ook in Koersen op Kansen in 2019 hoog op de agenda stond. Denk hierbij aan afstemming over opleidingsplaatsen die met alle ziekenhuizen binnen ZONN plaatsvinden. En ook aan het overleg tussen werkgevers en onderwijs binnen het Amsterdamse werkveld.

Landelijke voorbeeld: Werken is leren, leren is werken In samenspraak met de Amsterdamse bestuurders en het Zorgkantoor is in 2019 onder andere gestart met ‘Werken is leren, leren is werken’, dat al snel navolging vond in Zaanstreek Waterland en Noord-Holland Noord. Dit project richt zich op het versterken van het leer- en werklimaat in de verpleeghuiszorg. Ook wordt er gewerkt aan het vernieuwen van leerinterventies. In 2019 ontvingen wij van Erik Gerritsen, Secretaris Generaal van Langdurge Zorg van Ministerie van VWS, het certificaat als landelijk koploper.

Intensievere regionale samenwerking RAAT In het kader van arbeidsmarkttekorten en onderwijs kan RAAT (Regionale Aanpak Arbeidsmarkt Tekorten) niet onvermeld blijven. In de 17 regionale contactpunten worden de mensen die graag in de sector willen werken geholpen bij het vinden van de juiste baan. Ruim 2869 zorginstellingen, 63 onderwijsinstelingen, 147 gemeenten, 12 zorgkantoren en 55 overige organisaties zoals vakbonden, koepelorganisaties en netwerken onderschrijven de RAAT’s. En nog steeds sluiten organisaties zich aan om samen de tekorten in de regio’s te bestrijden. In de SIGRA-regio leidde RAAT tot mooie concrete plannen, waaraan lokale bestuurders zich verbinden.

Sectorplan Plus SIGRA is het regionaal voorportaal van Sectorplan Plus: een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor werkgevers in de Zorg en Welzijn. Het gaf in beide jaren een extra impuls aan aanvullende opleidingsprojecten. Deze zijn gericht op: nieuwe instroom, met ontslag bedreigde werknemers, opscholing binnen de organisatie via de beroepskwalificerende scholing, en opleidingen tot praktijk- en werkbegeleiders. We begeleidden in het afgelopen jaar veel werkgevers bij het indienen en afhandelen van aanvragen.

Werken & Behoud

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers mentaal en fysiek gezond werkzaam kunnen zijn binnen Zorg en Welzijn? Dat is de kernvraag binnen deze programmalijn. Tot 2020 werden soortgelijke activiteiten uitgevoerd onder de kop duurzame inzetbaarheid.

Onnodig verloop voorkomen Activiteiten in het kader van het Vitaliteitshuis en ook binnen het diversiteitsnetwerk kunnen onder deze noemer worden genoemd. Ook doen we, om met elkaar tot interventies te komen die onnodig verloop voorkomen, periodiek onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. En we vergaren data over de reden van vertrek binnen Zorg en Welzijn. Daarnaast zet SIGRA zich in voor Sterk in je Werk: een aanbod waarmee zorg- en welzijnsprofessionals zich kunnen heroriënteren op hun functie en of loopbaan. Eind 2019 hadden maar liefst 25.000 deelnemers een loopbaantraject doorlopen. SIGRA coördineerde voor een deel van de deelnemers het initiatief in de regio Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. De regio staat in de top vijf regio’s met het grootste aantal deelnemers.

House of Skills Binnen de Metropool Amsterdam participeren wij in House of Skills, dat zich richt op levenslang leren en het voorkomen van werkuitval. Binnen dit samenwerkingsverband is naar aanleiding van COVID-19 het Transferpunt Zorg & Welzijn ingericht, dat zij-instromers helpt bij de oriëntatie op en instroom in onze sector.

image

Aanbod op het gebied van werken en behoud In het voorjaar van 2020 begonnen wij met het aanscherpen van ons aanbod op het gebied van werken en behoud. Het leidt voor de tweede helft van 2020 tot een nieuwe projectkalender.